Diverzita & Inklúzia vo firmách
15/8/2021

Gamifikácia v rámci inklúzie, diverzity a rovnosti

Gamifikácia je využitie hernej mechaniky a motivačných procesov v oblastiach, ktoré s hrami nesúvisia. Gamifikáciu je možné využiť pri mnohých procesoch a situácciach napr. osvojovaní podnikovej kultúry, riešení konfliktov na pracovisku či testovaní BOZP.  

Príklad: firma vytvorila doskovú hru, ktorá mala podobu mapy ich areálu so stanoviskami, na ktorých riešili rôzne reálne situácie týkajúce sa i firemných hodnôt. Niektorí kolegovia mali na kartičkách riešenia a mohli tak poskytnúť pomoc. Poznanie firemných hodnôt sa zvýšilo o 21 %.

Ďalším príkladom využitia gamifikácie je pri školení či testovaní GDPR, prvej pomoci, alebo compliance. V dobre pripravených hrách sú videá, viaceré konce a náhodné poradie otázok a úloh. Gamifikácia je výnimočne účinná na digitálnu generáciu Y, ktorá si rada vytvára veci sama, a dôveruje aj ústnemu podaniu od osôb, ktoré pozná.

Tu je 5 dôvodov, prečo je gamifikácia v biznise - v tímoch a firemnom prostredí dôležitá:

  • Gamifikácia má na pracovisku značný dopad na zapojenie zamestnancov, motiváciu aj psychológiu.
  • Vďaka nej sa v práci cíti produktívnejšími 89 % zamestnancov a šťastnejšími 88 %. 
  • Používanie herných aktivít zvyšuje motiváciu zamestnancov o 48 %. Ak firma používa gamifikáciu, 69 % zamestnancov chce v spoločnosti ostať viac než tri roky. 
  • Z respondentov 78 % hovorí, že hra by v náborovom procese urobila firmu žiadanejšou.


Využite gamifikáciu v HR

Aby ste vedeli, ako gamifikovať tému inklúzie a diverzity (I&D), uvedieme vám päť príkladov využitia gamifikácie v HR na Slovensku:

  1. Firma môže vyvinúť hru pre nábor nových zamestnancov. Môže simulovať pracovné prostredie a umožniť tak kandidátom, aby s ním mali virtuálnu skúsenosť. Hry sa ale dajú použiť aj na testovanie či školenie zamestnancov.
  2. Použite gamifikáciu v programoch ako vzdelávanie a rozvoj, napríklad v tréningu so sociálnymi médiami, aby ste u zamestnancov vybudovali určité schopnosti alebo zručnosti. Naučte sa využiť Facebook na obslúženie zákazníkov, alebo LinkedIn, aby ste sa s nimi spojili, či našli kandidátov.
  3. Gamifikáciu viete využiť aj v onboardingu a digitalizovať ho. Pomáha to formovať tímy, ktoré sa tak učia o súkromí, súlade, etike a postupoch. Môžu si napríklad vzájomne položiť predpripravené otázky, ktoré má každý odpovedať každý. Odpovede a možnosti diskutujú v tíme, aby sa dohodli na jednej odpovedi. Kombinuje to učenie sa funkčných prvkov so spoluprácou a vytvára to pocit spolupatričnosti. Taktiež môžete urobiť virtuálnu prehliadku firmy.
  4. Kultivujte aj kultúru spolupráce. Gamifikáciu môžete používať tiež na riadenie znalostí/vedomostí (takzvaný knowledge management). Zamestnanci môžu získať body napríklad za vyplnenie profilov a zdieľanie obsahu. Podporia tak správanie, ktoré vedie k prenosu vedomostí (takzvaný knowledge transfer). Cieľom je spoznať a zapojiť zamestnancov. Tento systém vie stopovať aktivity, ktoré vedú k zvýšeniu produktivity, inovácií, zapojenia a zníženiu nákladov.
  5. Rozvíjajte vodcovské schopnosti. Na testovanie vodcovských kvalít môžete použiť internú hru.

Pozrite sa tiež na ukážku našej hry DIVE-IN. Pomocou nej otvoríte diskusiu na tému inklúzie a diverzity, poukážete na jej dôležitosť v spoločnosti a dozviete sa množstvo zaujímavých faktov a návrhov, ako riešiť rôzne modelové situácie. Hra je v offline aj online podobe. Je určená pre každého, ktorého úspech stojí a padá na tíme. V hre sú zahrnuté všetky I&D typy ako napríklad rodová diverzita, veková či rasová diverzita, alebo inklúzia zdravotne znevýhodnených. Môžete ju využiť vo veľa situáciach, procesoch a prípadoch, napr. hrať na začiatku interných workshopov, počas školení zameraných na I&D, pri teambuildingoch či onboardingu.

Gamifikácia je v súčasnosti účinnou cestou, ako priniesť do firmy nové a moderné nápady, pričom pomáha zlepšiť jej celkové fungovanie firmy a napredovanie.  Chcete sa o gamifikácii v rámci tém inklúzie a diverzity dozvedieť viac? Napíšte nám, všetky info, Vám radi poskytne priamo na hello@beidhuman.com. 

-------------------------------------

Autor blogu - Žaneta Kováčiková