Diverzita & Inklúzia vo firmách
15/1/2024

Ako prilákať rôznorodé talenty. HR tips

Výskumy ukazujú, že inkluzívny pracovný popis dokáže zvýšiť počet kandidátskych reakcií až o 45%, a to najmä v odvetviach, ako je Private Equity či IT, v ktorých chýba zastúpenie mnohých skupín, napríklad žien a etnických menšín.

Preto by sme vám radi poskytli pár tipov, podložených výskumom a behaviorálnymi vedami, ako vytvoriť funkčný inkluzívny popis pracovnej pozície.

Veríme, že sa to v časoch nedostatku kandidátov môže hodiť.

Poďme na to…


1. Vyjadrite záväzok voči DEI

Najlepším spôsobom, ako tlmočiť svoj DEI záväzok, je ak zrozumiteľne komunikujete tieto hodnoty už úplne od začiatku. Preto by sa mal kandidát s týmito komunikačnými posolstvami stretnúť naprieč všetkými hiring kanálmi.

🌐 Príklad komunikačného posolstva: "Férovosť  - neposudzujeme vás na základe vášho pôvodu, ale na základe vášho nadšenia, zručností a skúseností."

2. Používajte rodovo neutrálny jazyk

✅ Pred zverejnením popisu konkrétnej pracovnej pozície sa môžete o jeho neutralite uistiť tak, že ho necháte skontrolovať "rodovému dekodérovi" (bezplatný nástroj) alebo inému nástroju na kontrolu neutrálnosti jazyka.

3. Vyhnite sa viac ako 10 bodovým požiadavkám

💡 Ženy a etnické menšiny sa menej často uchádzajú o pracovné pozície, ak nezaškrtnú všetky "políčka". Vedeli ste, že ženy sú odhodlané reagovať na pracovný inzerát, ak spĺňajú kritéria až na 100%, pričom muži len na 60%? Preto požadované zručnosti/skúsenosti môžete rozdeliť na nevyhnutné a tie ktoré potešia.

Môžete použiť ice breaker: "Veríme, že neustále vzdelávanie je pre vás rovnako ako pre nás dôležitou hodnotu, preto nemusíte mať skúsenosti so všetkým, čo je uvedené v popise pracovnej pozície. Najdôležitejšou výbavou kandidáta je motivácia."

4. Buďte transparentní, pokiaľ ide o proces prijímania zamestnancov

🔮 Najlepším spôsobom ako nemrhať časom vás, ale ani potenciálneho kandidáta je, ak pravdivo uvediete kroky náborového procesu v oznámení o pracovnej pozícii. Je známe, že nejednoznačnosť odrádza kandidátov, a to nielen z nedostatočne zastúpených prostredí.

Príklad: Môžete uviesť časovú os, na ktorej vyznačíte všetky kroky výberového procesu.

5. Vždy uvádzajte pravdivé platové rozpätie

💸 Peniaze sú podľa výskumov stále na prvej priečke pri rozhodovaní sa kandidátov, dokonca aj EÚ od roku 2025 vyžaduje od všetkých pracovných inzerátov, aby uvádzali tieto informácie.

6. Zdôraznite inkluzívne výhody a politiky

🌈 Ak máte nejaké skvelé zásady, ako je napríklad rovnaká rodičovská dovolenka, osobné dni, skvelý proces vzdelávania a rozvoja atď., pridajte ich do svojho pracovného inzerátu. Až 82% kandidátov považuje DEI politiky za nevyhnutnú výbavu dobrého zamestnávateľa.

7. Ponúknite benefity potrebné pre bežný život

💜 Ak môžete podporiť kandidátov v špeciálnych podmienkach, napr. zdravotné postihnutie, neurodivergencia alebo špecifický rodičovský model, tak neváhajte na tom postaviť celú HR komunikáciu. Ide o veľmi vzácne benefity, ktoré môžu prilákať veľa kvalitných kandidátov, ktorí majú v iných firmách dvere zatvorené.

8. Vyhľadajte spätnú väzbu

🗣 Požiadajte kolegov z rôznych oblastí o preskúmanie popisu práce, kritérií a celého procesu prijímania zamestnancov. Môžu vám poskytnúť cenné pohľady a postrehy za menej ako 30 minút, ktoré by ste inak mohli prehliadnuť.

9. Hovorte o svojom poslaní: Špeciálne, ak cielite na generáciu Z a mileniálov

🌎 Onedlho budú tvoriť 75 % celosvetovej pracujúcej populácie a viac, ako ktorejkoľvek inej generácii im záleží na tom, aby pracovali na niečom zmysluplnom. Podeľte sa preto o svoj príbeh alebo víziu, ktorú nasledujete.

Príklad z Fair HQ: "Existujeme, pretože svet, v ktorom dnes žijeme, nie je (zatiaľ) spravodlivý - niečí pôvod & identita stále ovplyvňujú to, ako sa dokáže uplatniť vo svete práce. Sme tu preto, aby sme to zmenili. Pridajte sa k nám na našej misii vytvoriť skutočne meritokratickú spoločnosť."


Veríme, že vám týchto pár tipov pomôže dotvoriť kvalitnú kandidátsku skúsenosť.

Autor blogu: Yvonne Šupová